Om

Black and Tan Coonhound historik

Black and Tan Coonhounds historia

Black and Tan Coonhound är en amerikansk ras som har gamlat ursprung som kan spåras tillbaka till de europeiska linjerna av St Hubert, Talbot, Bloodhound och andra långsamt spårande hundar.

St Hubert-hunden, massivt byggd och med otrolig doftförmåga, korsades med lättare byggda dofthundar av européerna för att få avkommor som visade sig vara bättre i jakten eftersom de kunde springa snabbare och inte tröttna lika lätt.

St Hubert-hunden kan spåra sitt ursprung tillbaka till det belgiska klostret St Hubert där munkarna på 700-talet började föda upp hundar som såg identiska ut och födde upp generation efter generation. Denna nya hundras hade en utmärkt doftförmåga, var medelstor och medelbyggd, hade ett stort huvud och tjocka ben och var svart och brun till färgen. St Hubert Hound användes i grundbeståndet för många av de doftande typerna av jakthundar, inklusive Talbot Hound och Bloodhound.

Det var Vilhelm Erövraren som tog med sig Bloodhounds till England 1066. De kallades för "blodhundar" för att de ansågs ädla och rena och förknippade med kungligheter. Det var engelska kungligheters sed att ge Bloodhounds som gåvor till kungligheter och adel. På samma sätt var det sed i St Huberts kloster att skicka ett par av sina finaste svarta och bruna blodhundar till kungen av Frankrike två gånger om året. Black and Tan Coonhound är en direkt ättling till Bloodhound

Blodhunden var skicklig på att lokalisera vildsvin och rådjur som gömde sig på marker men de skulle inte attackera viltet när det väl lokaliserades eftersom det inte var syftet. Senare användes Blodhunden för att spåra och lokalisera bortkommna människor, flyktingar, tjuvjägare och får- och boskapstjuvar och kallades också för Sluthhound*, av uppenbara skäl.

Senare korsades andra hundstammar, såsom Foxhound, American Cur och olika typer av vallhundar, till de tidiga hundarna och sådan avel var början på Black and Tan Coonhound.

Det råder ingen tvekan om att Blodhunden utvecklades före Foxhound, som också är en dofthund med bra uthållighet som jagar i flock. De tidiga Foxhounds utvecklades från scenthounds som, när de avlades tillsammans, producerade egenskaper som gjorde dem till utmärkta jakthundar. Den engelska Foxhound föddes för det specifika syftet att jaga räv, en sport som går tillbaka till 1200-talet.

Robert Brooke är känd för att ha fört de första Foxhounds till kolonierna 1602. Han anlände till Amerika med Lord Baltimore och bosatte sig i Prince George County, Maryland och de flesta av de tidiga Foxhounds kan spåras tillbaka till hans stam. Foxhounds, inklusive Virginia Foxhound och de engelska och amerikanska Foxhounds grupperades tillsammans och kallades amerikanska Foxhounds. Coonhound och American Foxhound härstammar direkt från linjerna av Robert Brooke och andra tidiga pionjärer som tog med sina Foxhounds till kolonierna.

Black and Tan Coonhound, även kallad Cooner eftersom dess huvudsakliga byte var tvättbjörnen(racoon), utvecklades i regionerna Appalachian, Ozark, Blue Ridge och Smoky Mountains. Dess utveckling började ett sekel före den amerikanska revolutionen där, under en period, olika hundar som fördes till kolonierna av rika och titulerade engelsmän korsades med Foxhounds inhemska i området samt olika stammar av Curs- och vallhundar. Det är från dessa linjer som Coonhound härstammar direkt.

På 1800-talet föddes inte hundar upp för sitt utseende utan avlades för att hjälpa sina ägare att arbeta för livets nödvändigheter. I den södra delen av USA fanns två distinkta typer av Foxhounds – de som var benägna att jaga sitt vilt och de som var benägna att träda sitt vilt. Det är utan tvekan detta som var början på Black and Tan Coonhound eftersom de är kända som en trädhund – de jagar sitt vilt (i kolonierna fanns ett överflöd av vilt, som björnar, puma, tvättbjörnar och grårävar som sökte skydd i träden) till trädet, placerar sina ben på stammen och ger ett kraftfullt ylande och låter sin ägare veta att viltet finns i grenarna ovanför.

Den berömda "Trigg-stammen" eller "Full Cry-stammen" kan spåras tillbaka till tre Red and Tan hundar som överste Trigg hade förvärvat av överste George Lawrence F. Birdsong, som föddes i Georgia 1821. Från skrifter av överste Birdsong, kan man läsa att hans hundar kom till Georgia från Virginia och föddes upp av Dr. Thomas Henry. Dr Henry skaffade sina första hundar 1842 från kvalitetsstammen uppfödd av Dr Buchanan från Sharpsburg, Maryland. Maryland är där Robert Brooke först slog sig ner 1602 med de första Foxhounds som fördes till kolonierna så korsningen och härkomsten bakom dagens Black and Tan Coonhound kan spåras tillbaka genom århundradena.År 1900 blev den amerikanska Black and Tan Coonhound den första coonhounden att få erkännande från United Kennel Club (UKC) och var vid den tiden känd som American Black and Tan Fox and Coonhound.

Med tiden gick andra uppfödare samman med avsikten att få Black and Tan Coonhound registrerad hos American Kennel Club (AKC) och AKC erkände Black and Tan Coonhound först i december 1945. Vid den tiden antogs den till AKC Stambok och var den första av coonhound-varianterna som fick tillträde till AKC. Upplåtelsen av rasen banade väg för att den skulle visas i renrasiga hundutställningar sponsrade av AKC.

Den första registrerade Black and Tan Coonhound var Grand Mere Big Rock Molly, ägd av John C. Ellsworth och uppfödd av John Evans från Big Rock, Illinois. Molly föddes den 12 mars 1936. Den första mästaren som erkändes av AKC var Grand Mere Lassie.

Orville O. Dunham från Niles, Michigan, ägde Grand Mere-linjen och är välkänd som en pionjär inom utvecklingen av Black and Tan Coonhounds i showstock. Några av hans enastående mästare inkluderar Ch Grand Mere, Grand Mere Wise Girel, Ch Grand Mere Night Song, CH Grand Mere Satin, CH Grand Mere His Majesty, Ch Grand Mere Susan och Ch Black Jack of Grand Mere.

Mignon Murray producerade en av de mest kända linjerna av Black and Tan Coonhounds och är krediterad med äran att föda upp Ch Karlena's Musical C Note, den första Black and Tan Coonhound som tävlade i Westminster och vinnare av Best of Breed 1949. Ch Karlena's Musical C Note producerade 11 mästare. Under de följande 20 åren var det antingen Ch Karlena’s Musical Ratter eller Ch Migone’s Musical Junior, båda C Notes underbarn och ägda av Ann Clark, som vann Best of Breed på den prestigefyllda Westminster-mässan.

En annan person som säkert måste nämnas är Robert Browning som är hyllad som startade American Black and Tan Association (ABTA) blev den första erkända föreningen för United Kennel Club (UKC). Han fungerade också som president för ABTA, involverad i att skapa Autumn Oaks-tävlingen och etablerade UKC Nite Hunt Honor Rules. Browning jagade inte bara sina hundar utan hade också över 30 hundar som champions inklusive Gr Ch "PR" Brownings Black Beauty som vann det första National Grand Show Championship någonsin på Autumn Oaks 1977.


Texten fritt översatt från Kennel Club Book Black and Tan Coonhound av Linda Hibbard


*sleuth=someone whose job is to discover information about crimes and find out who is responsible for them

Våra BTC

FONZIE

aka Necku Vaya Con Dios

HAVANNA

aka Best time Hounds A Dream Love


Fonzie kommer från Necku kennel i Finland. Vi hämtade honom annandag jul 2019 på Helsingfors flygplats. Flög med honom till Köpenhamn och sedan bil hem till Vellinge.

Ganska snart insåg vi att Fonzie behövde en livskamrat. Började leta och hade nästan bestämt oss för en tik från Tjeckien när pandemier gjorde det svårt. Hittade då Havanna i Danmark och med hjälp av en arbetskollega som även är i hästtransportbranschen fick vi hem Havanna i februari 2021

Det började med en diskussion om vilken sorts djur Pluto och Långben är, och på den vägen är det.